Plánujete dovolenku? Toto by ste mali vedieť o cestovnom poistení pred vycestovaním počas pandémie
15. 07. 2020

Plánujete dovolenku? Toto by ste mali vedieť o cestovnom poistení pred vycestovaním počas pandémie

Mnohí zvažujú, či tráviť dovolenku na Slovensku alebo predsa len risknúť cestu k moru. Hoci mnohé obľúbené letné destinácie Slovákov lákajú na dovolenku a dokonca aj najviac postihnuté krajiny ako Taliansko a Španielsko už nepatria medzi rizikové oblasti, epidemiológovia odporúčajú zostať doma. Ak sa predsa len rozhodnete vycestovať, určite je dobré mať cestovné poistenie, vopred zistiť, či je krajina bezpečná, či je potrebné mať test na Covid-19 alebo je povinná karanténa po príchode do destinácie. Mnohé z krajín už z týchto opatrení upustili a cestovať sa dá takmer rovnako ako pred pandémiou. Dôležité však je dodržiavať stanovené opatrenia, ktoré znižujú riziko šírenia ochorenia a to pravidelne si umývať ruky alebo nosiť rúško v uzavretých priestoroch či pri kontakte s cudzími osobami. 

 

Cestovné poistenie kryje liečebné náklady v “zelených a žltých” krajinách

Mapa Európy je v súčasnosti akýmsi “semaforom”. Jednotlivé krajiny podľa aktuálnej epidemiologickej situácie dostanú označenie, či je možné do nich vycestovať bez obmedzení, alebo po príchode alebo odchode do a z danej krajiny je nutné dodržiavať karanténu alebo sa dať otestovať. Zoznam krajín je pravidelne aktualizovaný a pokiaľ sa stane, že sa počas pobytu epidemiologická situácia danej krajiny zmení, je potrebné po návrate kontaktovať príslušný Úrad verejného zdravotníctva.

 

Cestovné poistenie tak kryje liečebné náklady na neočakávané udalosti, ktoré sa udiali počas vášho pobytu v zahraničí. Ak si teda napríklad vyvrtnete členok, zlomíte ruku alebo sa vám prihodí iný úraz či choroba, liečebné náklady budú pokryté. Čo sa týka ochorenia Covid-19, pokiaľ by u vás ochorenie prepuklo, poisťovňa preplatí všetky náklady súviasiace s liečbou v prípade, ak Ministerstvo zahraničných vecí alebo Svetová zdravotnícka organizácia nevydali zákaz alebo doporučenie necestovať do rizikovej krajiny. Ak bol zákaz vydaný a vy ste napriek tomu vycestovali a ochorenie dostali, liečebné náklady si budete musieť zaplatiť z vlastného vrecka.

Komplexné cestovné poistenie zahŕňa okrem krytia liečebných nákladov aj poistenie úrazu, batožiny, zodpovednosti a dokonca storna letenky. Testy na Covid-19 sú hradené v prípade, že boli vykonávané v zahraničí za účelom stanovenia diagnózy. Taktiež, ak u vás choroba prepukne v zahraničí, poistné krytie zahŕňa aj liečebné náklady a pobyt v nemocnici v krajine, v ktorej sa nachádzate, ak nepatrí medzi rizikové krajiny. Niektoré typy cestovného poistenia dokonca ponúkajú krytie aj pre prípad repatriácie z dôvodu pandemickej situácie.

 

Storno vám poisťovňa nepreplatí

Pokiaľ je váš zájazd platný, máte cestovať do krajiny, kde je epidemiologická situácia ustálená a vy sa rozhodnete nevycestovať, storno poplatok si musíte uhradiť sami. Taktiež nie je poisťovňou hradená ani karanténa.

Flórian Farkaš, s. r. o.
Autor: Flórian Farkaš, s. r. o.

Dobrý deň!

Volám sa Flórian Farkaš, vo finančnom sektore pôsobím od roku 2011 ako finančný a realitný konzultant. Nie som sám, môj tím predstavuje 10 spolupracovníkov v Banskobystrickom kraji. Svojich klientov a spolupracovníkov inšpirujem k napĺňaniu ich životných cielov a k finančnej nezávislosti.
Naším poslaním je pomáhať klientom zvládnuť rôzne finančné situácie efektívne a rozumne a tým zvyšovať ich finančnú gramotnosť.
Pokiaľ Vás trápia finančné ťažkosti a ste zvedavý ako dosiahnúť finančnú nezávislosť, kontaktujte nás, my sa Vám ozveme. Radi sa s Vami stretneme v príjemnom prostredí v našich kanceláriach v Lučenci alebo vo Fiľakove.

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie


Stiahnite si zadarmo

Ako nenaletieť finančným upírom

spracovaním osobných údajov