Výška životného minima rastie. Týka sa to aj vás?
23. 03. 2023

Výška životného minima rastie. Týka sa to aj vás?

Životné minimum sa opäť o čosi zvýši, nakoľko cieľom novely zákona o pomoci v hmotnej núdzi je v súčasnosti poskytnúť čo najefektívnejšiu pomoc tej vrstve obyvateľstva, ktorá ju najviac potrebuje. Súčasťou zmeny novely zákona, ktorá bola schválená Národnou radou Slovenskej republiky v polovici februára je zmena valorizačného systému pre výpočet životného minima. Na túto finančnú injekciu nadväzujú však aj iné dávky a príspevky, o ktoré môže človek v hmotnej núdzi podľa svojej situácie žiadať.

 

Čo všetko ovplyvnilo rozhodovanie o výške životného minima?

Pri neustále sa zvyšujúcich životných nákladoch a rastúcej inflácii, bola výška životného minima prehodnotená, nakoľko osoby, ktoré ju poberajú sa taktiež museli popasovať s rastúcimi cenami energií či potravín. Nový valorizačný systém by mal byť nastavený tak, aby odzrkadľoval reálne náklady nízkopríjmových domácností. Hoci pôvodný systém valorizácie rátal aj s infláciou a určoval sa na základe rastu príjmov domácnosti na osobu a zároveň nákladov nízkopríjmových domácností, bola potrebná zmena, ktorá by vedela uchopiť aktuálnu situáciu.

Ptr porovnanie sa oproti roku 2021 zvýšilo životné minimum v roku 2022 až o 7,5%. Nový valorizačný mechanizmus by mal lepšie pokryť aktuálnu situáciu nízkorozpočtových domácností. Podľa konfederácie odborných zväzov Slovenskej republiky by bolo najvhodnejšie stanoviť novú výšku životného minima. Tým pádom by bolo možné pokryť a obslúžiť väčšiu masu žiadateľov. 

Životné minimum by sa podľa prognóz nárastov výdavkov domácností, malo od 1.7.2023 zvýšiť o takmer 30 € na osobu. Aká však bude realita, zistíme až v praxi.

 

Flórian Farkaš, s. r. o.
Autor: Flórian Farkaš, s. r. o.

Dobrý deň!

Volám sa Flórian Farkaš, vo finančnom sektore pôsobím od roku 2011 ako finančný a realitný konzultant. Nie som sám, môj tím predstavuje 10 spolupracovníkov v Banskobystrickom kraji. Svojich klientov a spolupracovníkov inšpirujem k napĺňaniu ich životných cielov a k finančnej nezávislosti.
Naším poslaním je pomáhať klientom zvládnuť rôzne finančné situácie efektívne a rozumne a tým zvyšovať ich finančnú gramotnosť.
Pokiaľ Vás trápia finančné ťažkosti a ste zvedavý ako dosiahnúť finančnú nezávislosť, kontaktujte nás, my sa Vám ozveme. Radi sa s Vami stretneme v príjemnom prostredí v našich kanceláriach v Lučenci alebo vo Fiľakove.

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie


Stiahnite si zadarmo

Ako nenaletieť finančným upírom

spracovaním osobných údajov